Vluchtuitslagen 2022

Jos Goossens – Lintelo

Winnaar marathon vlucht vanuit Bergerac

Vlucht: A30 Bergerac
Aantal duiven: 251
Winnende duif: NL16-1260780
Snelheid eerste duif: 1099 mpm

Afgelopen weekend stond de marathon vlucht vanuit Bergerac op het programma. 251 duiven werden er namens CC6 ingekorfd voor deze vlucht. De duiven werden op vrijdag om  13:30 gelost met een zwakke westen wind. De winnaar van dit weekend was een klein verblauwkras duivinnetje op het hok van Jos Goossens.

Jos verteld dat hij de duivin heeft ingekorfd op twee jonkies van ongeveer een week oud. De duif vroeg om ingekorfd te worden en beloond dit vertrouwen van Jos met een mooie eerste in de CC.

Eerder dit jaar speelde ze een 10e tegen 120 duiven in de CC op de zware vlucht vanuit Bergerac-Libourne. Ze is een jongere zus van zijn betere duiven zoals de NL15-395 welke o.a een eerste van de kring vloog in 2017. Tevens is ze moeder van een aantal veel belovende duiven (o.a. NL18-1634182 Jos zijn eerste van Bergerac-Libourne en NL19-1418737, zijn eerste van Cahors/Bressols)

Jos nogmaals gefeliciteerd met de overwinning.

Gerben Grievink – Winterswijk

Winnaar laatste vitesse vlucht 2022 vanuit Quievrain

Vlucht: J29 Quievrain
Aantal duiven: 837
Winnende duif: NL22-8271456
Snelheid eerste duif: 1308 mpm

Afgelopen weekend stond de tweede jonge duivenvlucht op het programma. Ditmaal vanuit Tongeren. De duiven werden om 9.15 gelost met een kalme NW wind. De winnaar van dit weekend kwam uit Winterswijk op het hok van Gerben Grievink.

Gerben zat samen met zijn duivenvriend Wim Wieskamp de jonge duiven op te wachten toen er om 11.16 hoog uit de lucht een klein stipje kwam aan gevallen. Dit bleek de ‘456’ te zijn. Toen Gerben op Compuclub live keek vermoede hij al dat dit een vroege duif zou zijn.

Samen met zijn vrouw en drie kinderen woont Gerben op een boerderij in Winterswijk-Meddo waar hij meer dan genoeg ruimte heeft om zijn duiven te houden.

Gerben gefeliciteerd met de overwinning.

 

R. Theling – Rhede

Winnaar dagfondvlucht vanuit Vierzon

Vlucht: E27 Vierzon
Aantal duiven: 272
Winnende duif: NL20-2221683
Snelheid eerste duif: 1202 mpm

Op de voorlaatste dagfondvlucht stond Vierzon op het programma. 272 duiven vertegenwoordigden CC6 en werden om 07.30 met een NO-wind gelost.

De winnaar van deze vlucht was de ‘683’ van Rudy Theling. Om 15.56 vond deze duif zijn thuishonk terug en was daarmee de snelste van de CC.

Rudy, woonachtig in Rhede (D.) is sinds 3 jaar lid in Winterswijk. Hij richt zich volledig op de dagfond, dat wat hij het mooist vindt. De ‘683’ had nog geen benoemenswaardige prestaties vervolgen maar zijn nestmaat was vorig jaar al goed bezig op de dagfond.

Rudy nogmaals gefeliciteerd met de overwinning.

Hans Vultink – Eibergen

Winnaar laatste vitesse vlucht 2022 vanuit Quievrain

Vlucht: V27 Quievrain
Aantal duiven: 1014
Winnende duif: NL21-1577424
Snelheid eerste duif: 1452 mpm

Zaterdagmorgen 9 juli zaten Hans en Gertie Vultink op het terras samen de duiven op te wachten die dezelfde morgen al om 07.15 uur waren gelost in het Belgische Quievrain, je weet wel waar we “niet” mogen lossen. Net gezellig samen aan de koffie is daar ineens een duif uit precies de goede hoek, in één streep op de klep en binnen. Omdat Hans de M1 met verlengkabel bij zich heeft staan op tafel ziet hij direct dat het de jaarling weduwnaar 21-1577424 is. Hij is dit seizoen al vaker de eerste duif op het hok geweest en won o.a. al een 2e en een 4e prijs in de CC Achterhoek. Van zulke wil je er meer op je hok hebben. Hij had zich ook ruim losgemaakt van de overige Vultinkduiven want het duurde ruim 7 minuten voordat de rest volgde.

Later bleek dat dat het een foto finish was van de ‘424 met de weduwnaar van Adje Wielens, de 20-1154480. Uiteindelijk won de ‘424 net met 28 centimeter per minuut. De doffer van Adje slaat de week erop echter hard terug door dan wel als eerste in de vereniging te eindigen.

Hans stond er nog goed voor in het Vitessekampioenschap in de Achterhoek en daarom waren alleen de 20 beste duiven ingekorfd, 6 doffers en 14 duivinnen, die kwamen ook prima alleen tussen de eerste en de tweede duif zat eigenlijk teveel tijd. Wel 20 mee en 18 prijzen. Prima toch?

Het eerste kampioenschap in de CC Achterhoek ging zeer verdiend naar de combinatie Falckenborg-Nijhof en Hans Vultink werd tweede.

De ‘424,  een blauwe doffer, is gekweekt uit klz. Safier van Leo Heremans maal een kweekduivin, ‘555 ook hoofdzakelijk uit heremanslijnen.

Hans, alweer de derde CC Achterhoek overwinning dit seizoen, van harte proficiat, geniet ervan.

Links de ‘424’ met zijn vriendin

Bennie Pelle, Hengevelde

Winnaar marathon vlucht vanuit Cahors

Vlucht: A27 Cahors
Aantal duiven: 145
Winnende duif: 2019-1307555
Snelheid:  877 mpm

Op vrijdag 8 juli werden de duiven om 13.00uur gelost in Cahors. Dat het geen gemakkelijke vlucht zou worden, was wel duidelijk met de harde noorden- en later noordwestenwind.

’s Morgens toch maar op tijd op onze post, want er waren ook nog duiven van Barcelona onderweg, en het was prima weer, dus konden we er goed zitten en genieten.

De meldingen kwamen in de loop van de morgen langzaam op gang. De eerste melding kwam ver uit de overvlucht; dan weet je dat je voor de échte eerste niet meer in aanmerking komt.

Het wachten duurde toch nog langer dan we hadden gedacht, maar om iets voor half drie kwam de duivin met een mooie boog op de antenne.

‘S Avonds waren er 3 van de 6 thuis, en om kwart voor 5 kregen we ook nog een Barcelona-ganger terug.

Deze duivin, de 555, hebben we zelf gekweekt. De vader heeft zelf meerdere prijzen gewonnen op de middaglossingen, vorig jaar nog 3/3: St Vincent, Dax en Bergerac.

De moeder hebben we gekregen van Comb. Meijer en Zn., en is dit jaar onze eerste duif van St. Vincent.

De “555” is dit jaar op 16 april mee geweest naar Weert, en 14 mei naar Tienen; op 22 mei is ze in Velddriel ingekorfd voor een training naar Roye, en daarna op 31 mei mee naar Limoges. Daar was het onze derde duif.

Zelf brengen we de duiven ook enkele keren weg voor een korte lapvlucht naar het “Gat van Roelofs”. Ook korven we wel eens in Hank in voor een vlucht vanuit Melun.

Dit is altijd een één-nacht-mand, wat een voordeel is bij het nestspel wat we spelen.. Bij goed weer kun je dan de eieren laten liggen, ze komen hoogstens een dag later uit.

Het liefst korven we voor een training in een andere afdeling, want dan moeten de duiven meer zelf hun richting bepalen.

Wij hopen op deze manier nog lang van de duiven te kunnen genieten.

Bart Bomers, Eibergen

Winnaar voorlaatste vitesse vlucht vanuit Marche en Famenne.

Vlucht: V25 Marche en Famenne
Aantal duiven: 1124
Winnende duif: 2020-1153425
Snelheid: 1773 mpm

De vlucht gekenmerkt door de vroege lossing om 07.00 leverde dit weekeinde een winnaar uit Eibergen.

Met zuidwestenwind werd er toch een hogere snelheid gevlogen dan verwacht en komende uit het noorden kwam deze overwinning toch nog als een verrassing.

De winnende duif is van vaders kant een duif van A Fichtner uit Coesfeld soort Heremans en van moeders kant uit de beste lijnen van Fons Nijhof. Deze duif vloog vanuit Burdinne ook al een kopprijs in kring en afdeling.

Op medisch niveau valt er weinig te vermelden “ik gebruik alles wat een ander zegt niet te gebruiken” is een steevast antwoord wanneer je vraagt naar de medische begeleiding.

Wel gebruikt hij sinds enkele weken producten op natuurlijke basis van imkerij ‘’ de Imme ‘ uit Eibergen waarover hij zeer te spreken is.

Martin Nienhaus, Vreden

Winnaar dagfondvlucht vanuit Nevers.

Vlucht: E25 Nevers
Aantal duiven: 244
Winnende duif: 2020-1282461
Snelheid: 1484 mpm

Am Samstag Mittag war ich noch mit der Gartenarbeit beschäftigt als unerwartet das Tipes Gerät um 13.48 piepte.

Im ersten Augenblick war ich davon ausgegangen das es sich um die letzte Taube vom Vitesse Flug vom morgen handeln würde.  Aber bei einem Blick aufs Gerät war die Überraschung groß das es der 461 war und als es dann auch noch die erste gemeldete Taube bei uns im CC war die Freude bei mir und meiner Familie natürlich riesengroß.

Der 461 wurde für mich von Georg Krandick aus Vreden gezüchtet und errang bereits 14 Tage vorher den 37. Platz im CC ab Fontenay suer Eure, 557 Kilometer.

Ich möchte auch gerne erwähnen das ich ohne Georg in 2020 nicht wieder nach über 15 Jahren mit dem Taubensport begonnen hätte. Danke für die tolle Unterstützung.

Vincent de Harder, Aalten

Lastige Arlon van 18 juni, het relaas van de winnaar, de 21-1677596.

Vlucht: M24 Arlon
Aantal duiven: 1400
Winnende duif: 2021-1677596
Snelheid: 1515 mpm

Mag ik mij even voorstellen ? Ik ben de 21 – 596, doffer, blauwband alias Ozz. Mijn baasje is Vincent de Harder uit Aalten. Op vrijdag 17 juni werd ik samen met mijn hokgenoten ingekorfd voor de vlucht Arlon. Dat was eigenlijk vreemd, we hadden er op gerekend om op donderdag de mand in te gaan, ik had me ook al verheugd op mijn vriendinnetje de 20-704. Maar dat werd dus vrijdag. Later in de mand hoorde ik van wat oudere ervaren doffers dat dit wel vaker gebeurd als het heel warm is, en, ook niet onprettig, we hoefden niet naar Nanteuil van ruim 400 km, het werd dus Arlon.

Vincent had op vrijdag mooi een schaal klaar gezet aan het begin v/d avond waarin ik fijn met mijn vriendin lag te keuvelen. Na 20 minuten kwam hij weer terug en toen wisten we het wel, we werden ingekorfd. De reis naar Arlon toe ging voorspoedig, een mooie regio. Onderweg konden we nog een keer waterdrinken, en éénmaal daar aangekomen hadden we nog 2 uur rust en voldoende tijd om te drinken en even op te laden voor de terugreis.

Ik was echt blij met de ingekorte afstand en de 1-nacht mand. U moet weten dat ik in mijn korte leven al heel wat heb meegemaakt. Het begon vorig jaar op de 1e vlucht van de jonge duiven. Hoe ik het ook probeerde, ik kon de weg naar huis niet vinden. Ik landde bij een aardige meneer in Oss. Het duivinnetje van mijn baas heeft mij toen opgepikt toen zij op de terugreis was van Disneyland Parijs. Sindsdien noemt mijn baas mij Ozz. Na deze logeerpartij mocht ik een paar weken rust houden en werd ik opnieuw ingekorfd op de vluchten die ze natour noemen. Alleen de laatste vlucht voor mij werd Sens. Pfft, dat was me een eind. Maar ik redde het om mooi op tijd thuis te komen. Als beloning kreeg ik een broedhok in het oude duivenhok. Daar was ik blij mee. Als partner kreeg ik de eerder genoemde 20-704. Het leuke is dat we dezelfde vader hebben. Onze vader is de Bonte 472. Pa was een heel goede vlieger en heeft die kwaliteiten al aan heel wat van mijn (half) broers- en zusters doorgegeven. Mijn moeder is Daisy, zij is geboren op het hok van Henri van der Linde in St. Jansklooster.

Maar goed, afgelopen winter mocht ik dus met mijn meisje zorgen voor nageslacht. De eerste eieren werden gelijk door Vincent weggehaald en verhuisd naar een ander koppel. Gelukkig legde mijn schatje opnieuw na een 10-tal dagen, uiteraard nadacht ik mijn mannelijke plicht had gedaan.

Toen die kweek afgelopen was, zaten we weer alleen met de mannen op het hok. De training begon, en nu komt het vervelendste, na 2 weken trainen werd ik in 1 keer achterna gezeten door zo’n rotzak, een slechtvalk. Ik wist nog maar 1 uitweg en dat was me laten vallen in de tuin van een paar huizen verderop. Helaas knalde ik tegen de ruiten op, ik had zoveel vaart. Gevolg was dat ik behoorlijk dizzy en in de war was. Gelukkig riep de buurvrouw gelijk mijn baas erbij. Hij heeft mij toen goed verzorgd en verwend. Na een paar weken begon het seizoen. Ik had het in het begin wel moeilijk en voelde me ook nog niet helemaal op mijn gemak door dat voorval met die slechtvalk. De laatste weken ging het eigenlijk steeds beter. Ik ben blij dat ik het vertrouwen van Vincent heb kunnen terug betalen, want schijnbaar was ik de snelste van de hele Achterhoek. Het lijkt wel een sprookje.

 

Combinatie Falckenborg-Nijhof, Beltrum

Falckenborg-Nijhof pakken de overwinning op de 2e eendaagse fondvlucht van Fontenay sur Eure met een 2 jarige weduwduivin.

Vlucht: E23 Fontenay sur Eure
Aantal duiven: 401
Winnende duif: 2020-1283605
Snelheid: 1417 mpm

Zaterdagmorgen stond de 2e dagfondvlucht van het seizoen op het programma. De winnaar van deze vlucht waren wederom de combinatie Falckenborg-Nijhof.

Zij hadden 10 duivinnen mee, waarvan er 8 in de prijzen vielen.

Zaterdagmorgen 11 juni om 09.15 uur werden de duiven in het Franse Fontenay sur Eure gelost. De weersomstandigheden waren goed, er waaide een zwakke zuidwesten wind met flinke opklaringen en een nagenoeg onbewolkte lucht. Gedurende de dag liep de temperatuur op tot boven de 25 graden.

Om 15.40 uur werd de 605 geconstateerd, ze kwam alleen aanvliegen, pal uit de goede hoek.

Zij wordt op deze vlucht de snelste duif van de CC Achterhoek, In afdeling 9 zuid, wordt zij 3e tegen 1719 duiven. De 605 is een zuster van de 960, de 960 is op dit moment 1 van de vaandel draagsters van het hok Falckenborg-Nijhof.

De 605 is een duif van Fons uit de lijn Schaerlaeckens/ Te Brincke/Tournier.

De vader van de 605 is de 980 goed voor 2 afdelingsoverwinningen en de moeder is de 939 ook 1 keer de snelste in afdeling 9.

De duiven worden op totaal weduwschap gespeeld.  De duivinnen worden wekelijks gespeeld, met een aantal van de beste doffers. Voor de 605 was het de eerste keer dat ze op een eendaagse fondvlucht werd gespeeld.

 

J.W. Lansink, Winterswijk

Hans Lansink pakt de overwinning op vitesse vlucht vanuit Quievrain

Vlucht: V23 Quievrain
Aantal duiven: 1279
Winnende duif: 2020-1707354
Snelheid: 1609 mpm

Zaterdagmorgen stond alweer de 5e vitesse vlucht van het seizoen op het programma. In eerste instantie zouden de duiven afreizen naar Arlon maar vanwege geringe kans op lossen werden de duiven naar Quievrain gebracht.

De winnaar van dit weekend komt uit Winterswijk en is een herintreder namelijk Hans Lansink. Hans zelf kan het zelf amper geloven, een eerste van de CC vliegen. 2 jaar geleden is hij weer begonnen met duiven komen van zijn vader uit Almelo en van zijn neef Robert Lansink.

Begin dit jaar was hij nog druk met het bouwen van een uitbreiding aan zijn jonge duivenhok. Dit heeft de rust van de oude duiven zeker verstoord tot ongeveer 4 weken geleden, dus van een goede voorbereiding was geen sprake.

Hans geniet elke dag weer van zijn hobby en zou iedereen die twijfelt over het beginnen met duiven aanraden om wer te beginnen.

Nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning!

Combinatie Falckenborg-Nijhof, Beltrum

Falckenborg-Nijhof pakken de dubbele overwinning op Chalons en Champagne

Vlucht: M22 Chalons en Champagne
Aantal duiven: 1273
Winnende duif: 2020-4500640
Snelheid: 1178 mpm

Zaterdagmorgen om 7 uur werden de duiven in het Franse Chalons en Champagne gelost. Met een redelijk gesloten wolkendek kenden de duiven een lastig vertrek. Een groot deel van de vlucht kregen de duiven te maken met een wind uit ZO richting, later draaiend naar NO.

ZO wind zorgt in de regel voor lastige vluchten en trage aankomsten. Dit was afgelopen zaterdag ook het geval. De meldingssite liet helemaal niets zien. Maar via de app van de meldingen kwamen de eerste meldingen binnen en leek het erop dat er voor 12.30 uur een duif zou moeten vallen.

Echter om 12.22 uur kwam er exact uit de goede hoek een koppel van 3 over waarvan er 2 de vleugels introkken. Met een halve boog doken ze direct op de klep. De 640 viel gelijk op de juiste klep en de 615 had iets meer tijd nodig, maar haar piep klonk 10 seconden later ook.

De 640 is een rechtstreekse van Gert Rotman  en komt uit zijn White Sensation lijn.  Als jaarling wist ze al een kopprijs van Issoudun te scoren en werd ze in de PIPA ranking 11e beste jaarling van Nederland. Dit jaar is ze iets wisselvalliger, vorige week ging ze als 1e getekende naar Sermaises, maar op die vlucht miste ze juist haar prijs. Ze had dus duidelijk wat goed te maken en dat heeft ze ook gedaan met de 1e van de CC Achterhoek en van de totale afdeling tegen 12003 duiven.

De 615, die tegelijk aankwam, is vorige week ook gespeeld op Sermaises.
Zij werd toen 1e van De CC Achterhoek en 3e in de afdeling tegen 6242 duiven.
Nu dus 2e in  de CC Achterhoek en 2e in de afdeling op  Chalons en Champagne.
Zij komt van vaders kant uit een zoon van de 59 van H. Goossens. De moeder is van Fons en is een Schaerlaeckens/Tournier die heel goed presteerde op de vluchten.

Na de snelste van de afdeling van vorige week, pakte de combinatie op Chalons en Champagne de dubbel. Dit geeft wel aan dat de duiven in goeden doen zijn. Dit was de dopingcontroleurs ook niet ontgaan en dus werd vorige week maandag een dopingcontrole uitgevoerd. De uitslag van deze controle zien Marco en Fons met vertrouwen tegemoet.

De duiven worden op totaal weduwschap gespeeld.  De duivinnen worden wekelijks gespeeld, met een aantal van de beste doffers.

Combinatie Falckenborg-Nijhof, Beltrum

Winnaars eerste dagfond vlucht vanuit Sermaises

Vlucht: E21 Sermaises
Aantal duiven : 538
Winnende duif : NL 20-1283615
Snelheid eerste duif: 1222 mpm.

Nadat in de ochtend goed verlopen was met de afdelingswinst op Quievrain was er ook wel hoop op een goede afloop van de dagfondvlucht uit Sermaises.

Echter worden de verwachtingen ook wel weer getemperd omdat de beste duiven op de snelheidsvluchten gespeeld worden. Maar je weet het nooit. De duiven zijn in goede doen en laten zich de laatste weken steeds vaker in het neusje van de uitslag zien.

De combinatie heeft 10 duivinnen uitgezocht. 4 duiven van 2020 en 6 jaarlingen. Het is de 615 die om 14.22 uur opduikt en direct op de klep valt. Pal uit de oosthoek kwam ze laag aanvallen. Direct is zichtbaar dat het een vroege duif is op de meldingsite. Boven verwachting melden de overige hokgenoten zich ook vrij vlot en weten 8 van de 10 duiven hun prijs te pakken.

De 615 stamt van vaderskant uit de beste lijnen van Hennie Goossens uit Lichtenvoorde, van moederskant komt ze uit de eigen lijnen van Fons zelf. Waar met name Schaerlaekens aan de basis ligt. De 615 wist als jaarling al een 32e NPO Issoudun te scoren met een 2e prijs in de CC.  Nu op deze dagfondvlucht weet ze haar record te verbeteren en wordt het de overwinning in de CC en een 3e NPO tegen 6.228 duiven.

Combinatie Falckenborg-Nijhof, Beltrum

Winnaars vitesse vlucht vanuit Quievrain

Vlucht: V21 Quievrain
Aantal duiven : 1473
Winnende duif : NL 21-1704780
Snelheid eerste duif: 1381 mpm.

Afgelopen zaterdag stond Quievrain op de agenda. Marco en Fons hadden hiervoor 40 duiven ingekorfd. De duiven waren op voorhand in goede doen. Aan het begin van het seizoen kwamen ze nog wat voorzichtig naar huis. Maar sinds de afdelingslossingen op het programma staan, weten ze van wanten met wekelijks een aantal duiven in de kop van de uitslag.

In Beltrum wordt er alleen met jaarlingen en 2 jarigen gespeeld omdat Fons en Marco in 2020 een samenwerking zijn aangegaan. Beide hebben ze een drukke baan en was er te weinig tijd voor de duiven. Nu hebben ze de krachten gebundeld en kunnen de taken verdeeld worden zodat het voor beide personen te behappen is.

Zaterdagochtend was het prachtig weer met een wind uit NW richting. Uiteraard wordt Compuclub Live gevolgd om de meldingen op de voorhand te volgen. Helaas zijn er wat problemen met deze site, waardoor meldingen wat sporadisch doorkomen. Toch werden de eerste meldingen na een aantal pogingen zichtbaar en werd duidelijk dat er voor 10.33 uur een duif moest vallen voor een vroege. Rond 10.30 uur wordt het dan spannender en kort erna komt pal vanuit de westkant de 780 aanvallen. Het is een jaarling weduwduivin en ze heeft nog wel even wat tijd nodig om op de klep te vallen. Net voordat ze wil gaan zitten, schrikt ze en maakt ze nog een ereronde, maar dan gelukkig direct op de klep en weet ze de tijd van 10.32.02 neer te zetten. In ieder geval een mooie tijdduif, maar of het genoeg is voor de overwinning blijft altijd lastig. De meldingen op de verdere afstanden laten achteraf ook geen snellere duiven meer zien, waardoor de overwinning voor de combinatie uit Beltrum is. Bijzonder is wel dat alleen de winnares uit de westhoek kwam en dat alle andere duiven veel meer uit de oosthoek kwamen.

Het hokbestand bestaat uit duiven van Fons Nijhof en de gebroeders Leideman, aangevuld met duiven van de gebroeders de Jager uit Blijham. Uiteraard ook de van Loon lijnen die Marco al had zitten van Eijerkamp en enkele duiven van Gert Rotman. De duiven worden op totaal weduwschap gespeeld en waar mogelijk elke week de mand in.

De winnares is een kruising tussen de oude lijnen van Fons Nijhof (met name Schaerlaekens) en met de beste lijnen van de gebroeders Leideman. Namen als Goed Grijs, Alive en Justify prijken op de afstamming van deze weduwduivin. Dat ze uit het goede hout is gesneden dat bewees ze vorig jaar al met een 2e NPO op Dizy le Gros tegen 6.177 duiven en een 24e NPO op Chalons en Champagne tegen ruim 5.000 duiven.

Dit jaar hebben we te maken met een pittig seizoen, veel Noord in de wind en de snelheden liggen bijna wekelijks onder de 1500 meter. Bij deze omstandigheden is het goed voeren het allerbelangrijkste in de ogen van de beide compagnons. Ze krijgen het flink voor de kiezen en zeker voor de jaarlingen is het dan belangrijk om ze goed te laten herstellen en de motor weer snel bij te vullen.

Verder wordt het systeem van Tony van Oranje gevolgd en worden er wat producten van De Weerd  en Beute gebruikt. Wekelijks stemmen Marco en Fons de planning af. Zeker ook omdat Fons met wisselende diensten te maken heeft, ziet de planning er elke week anders uit. Echter wordt er altijd gestreefd om dit voor de duiven zo optimaal mogelijk in te richten.

Hans Vultink , Eibergen

Mooie dubbele overwinning op tweede midfondvlucht

Vlucht: M20 Chalons en Champagne.
Aantal duiven : 1833
Winnende duif : NL 20-1153581
Snelheid eerste duif: 1550 mpm.

Afgelopen zaterdag 21 mei werden de 1833 Achterhoekse duiven gelost in het Franse Chalons, gezamenlijk met de rest van Afdeling 9, totaal 16036 duiven.

Ze werden gelost met zuidwesten wind zodat een snelheid werd verwacht van zo’n 100 km. per uur of nog iets sneller. Dat viel toch iets tegen wat de eerste meldingen op de kring app kwamen van rond Doetinchem rond 12.45 uur. Hans zat al een poosje  in de lucht te turen en dacht dat het nu nog wel even zou duren. Plotseling op 12.51 uur draait de jaarlingdoffer 21-1577319 over het hok en maakt nog een ererondje. Hans heeft zijn gedachten bij die duif en merkt niet dat een aan de andere kant van het hok de weduwduivin 20-1153581 naar binnen snelt. Hij ziet dat pas zodra hij op het klokje kijkt.

Later blijkt dat deze beide duiven hiermee de 1e en 2e prijs winnen in de vereniging, in de CC Achterhoek en in Kring Zuid. In de Afdeling werd het een mooie 2e en 3e plaats.

De winnende duivin is gekweekt uit 2 Heremans duiven, de vader heeft zelf prima gevlogen en werd gekweekt uit 2 rechtstreekse Heremansduiven, de moeder werd gekweekt uit het “Harderkoppel; afkomstig van Jan Harder uit Klazienaveen waaruit al meerdere prima duiven zijn voortgekomen zoals o.a. de duifkampioen Vitesse 2021 in Kring Zuid.

Hans had op deze vlucht 47 weduwnaars en weduwduivinnen ingekorfd waarvan er in de Achterhoek 30 prijswinnen en in Kring Zuid zelfs 33, een goed resultaat. De duiven hadden bij thuiskomst van deze vlucht bijzonder veel dorst en waren de omstandigheden onderweg toch wat lastiger dan verwacht, veel duiven kwamen ook uit het oosten/noordoosten.

Hans, van harte proficiat met dit prachtige resultaat wat je in 2022 alweer de tweede CC Achterhoek overwinning bracht.

Dick van Kouteren, Winterswijk

Winnaar eerste midfond vlucht 2022 vanuit Dizy le Gros

Vlucht: M19 Dizy le Gros
Aantal duiven: 1950
Winnende duif: NL20-1294382
Snelheid eerste duif: 1506 mpm

Dick van Kouteren Winterswijk won zaterdag niet alleen de 1e prijs in onze CC, maar had ook de snelste van de hele Afdeling. Een geweldige prestatie met zijn blauwbonte doffer 20 1294382, die als een speer het hok indook. Een doffer die al een mooi palmares bijeen gevlogen heeft. Maar dit nu nog extra bekroond.

Deze doffer komt uit een  doffer van hok Hoksbergen uit Hengelo (G) en een duivin van Comb. Mulder en Zn uit Markvelde. Dick heeft 11 vliegdoffers en kan hier sinds jaar en dag goed mee uit de voeten (vleugels).

De duiven krijgen Gerry plus en Versela laga Champion plus. Na de vlucht Probac 1000 in het water en enkele malen in het seizoen een geelpil. That’s it! en zie het resultaat.

Nogmaals van harte gefeliciteerd.

 

Stefan Breuer, Vreden

Winnaar derde vitessevlucht 2022 vanuit Burdinne

Vlucht: V18 Burdinne
Aantal duiven: 2174
Winnende duif: NL21-1715274
Snelheid eerste duif: 1510 mpm

Op zaterdag 7 mei 2022 werd er wederom een vlucht vanuit Burdinne vervolgen. Het verschil van vorige week is dat er ditmaal sprake was van een afdelingslossing. De duiven werden om 09.15 gelost met een westen wind.

De winnaar van deze week was Stefan Breuer, welke om 11.32 de “274” draaide met een gemidde snelheid van 1510 mpm. Deze blauwe jaarling is een rechtstreekse Fernand Marien (Belgïe) die rechtstreekse uit de Bliksem lijn vanGaby Vandenabeele (België) komt. Broers en zussen van deze jaarling vliegen ook regelmatig hun prijzen bij Stefan op het hok.

Stefan, gefeliciteerd met de overwinning.

Hans Vultink, Eibergen

Winnaar tweede vitessevlucht 2022 vanuit Burdinne

Vlucht: V17 Burdinne
Aantal duiven: 2265
Winnende duif: NL20-1153649
Snelheid eerste duif: 1281 mpm

Op zaterdag 30 april werden er in het Belgische Burdinne 2265 duiven gelost om 09.00 uur. Ze werden gelost met een stevige Noorden wind volgens de berichten. De duiven behaalden echter nog een mooie snelheid en het concours verliep dan ook veel beter dan de week voordien.

Hans Vultink had 53 duiven gezet op deze vlucht, zowel doffers als duivinnen op weduwschap. De partner van de vliegers is altijd thuis. Hans zat zo’n 10 minuten te wachten op de duiven, werden zo rond 11.40 uur verwacht, maar op goed 11.34 vallen er vlak na elkaar 2 doffers, de eerste landt op het hok, de 2e direct op de klep en hij gaat dan ook met de overwinning lopen, geklokt op 11.34.37 en de 2e duif op 11.34.46. Later bleek dat dit goed was voor een dubbele overwinning in de CC Achterhoek. De beide doffers kwamen al iets van opzij maar zullen niet veel te ver zijn geweest. Ook de andere duiven kwamen geweldig af met 41 duiven in de prijzen van de 53.

De winnaar is eigenlijk bestemd voor de dagfond, de vader is de 09-1767221, een Abeele duif, gekweekt uit rechtstreekse Abeele duiven.

De moeder komt van Anton Ruitenberg en is een dochter van de bekende ‘781. Als jaarling alle vitesse en midfondvluchten gehad maar hij brak nog niet echt potten zoals ze dan zeggen maar hij kreeg het vertrouwen gezien zijn afstamming.

Mooi is dat de jaarling 21-1577424 die tweede in de CC werd, vorige week van Heusden Zolder ook al een 4e won in de Achterhoek tegen 2142 duiven. Hans, een mooi begin van het seizoen, geniet er van.

Hennie Averdijk, Hengevelde

Winnaar eerste vlucht 2022 vanuit Heusden-Zolder

Vlucht: V16 Heusden-Zolder
Aantal duiven: 2142
Winnende duif: NL20-1162308
Snelheid eerste duif: 1198 mpm

Dit weekend was alweer de eerste vlucht van het seizoen 2022. Vanuit CC6 zijn 2142 concours duiven afgereisd naar Heusden-Zolder voor hun eerste wedvlucht van het seizoen. Met een straffe oostend wind konden de duiven gelijk hun borst nat maken.

In Hengevelde was het Hennie Averdijk wie zijn eerste duif als een pijl op het hok zag vallen om 11.11.38. Dat dit een vroege duif bleek te zijn werd snel duidelijk toen Hennie zijn tweede duif op 11.19 ontving en vanuit de vereniging nog geen andere meldingen had ontvangen. Ook op de meldingslijst van de afdeling bleef het rustig.

Hennie Averdijk is een club man pur sang, welke alles over heeft voor zijn duiven. Hennie speelt al jaar en dag mee bij de kampioenen in de vereniging en laat op hogere niveaus ook ook regelmatig van zich horen. Hennie speelt op klassiek weduwschap. De doffer welke voorop was, is een rechstreekste Jan Breukers (Haaksbergen) welke als jonge duif bij hem op het hok is gehaald.

Hennie gefeliciteerd met de overwinning!

Door: Stan ten Thije