Vluchtwinnaars zullen worden benadert voor een kleine reportage met foto (zelf aanleveren) voor onze site. Aanleveradres: stan@stantenthije.nl.
Vluchtverslagen zullen hieronder weergegeven worden:
Hans Vultink – Eibergen
De laatste natourvlucht van seizoen 2023 en opnieuw is het Hans Vultink die er in slaagt om de eerste prijs te winnen in CC6,
Vlucht: N37 Dizy le Gros
Aantal duiven: 1906 duiven
Winnende duif: 21-1577324
Snelheid eerste duif: 1260 mpm
De week waren de natourduiven al op donderdag ingekorfd voor een mooie midfondafstand van 329 km. voor Hans zijn duiven. Ze werden zaterdagmorgen om 08.30 uur gelost, nog 9131 duiven van Afdeling 9. De zuidoosten wind die al snel oost werd drukte de snelheid van de duiven aardig, vooral de nog redelijk onervaren duiven hadden het nog best lastig op deze vlucht.
Op deze laatste vlucht werden er door Hans opnieuw 40 duiven ingekorfd, zo ongeveer de zelfde groep dan de week er voor. Deze week was het de duivin 21-1577324 die als eerste terug was aan de Eimersweg en als een speer op de klep viel en direct binnen liep. Het duurde nu maar liefst 7 minuten voor de 2e duif viel en ook daarna “rammelde” het niet echt duiven.
De moeder van de winnares, de 19-1317318 won zelf ook 2 afdelingsconcoursen. Je zou zeggen dat het er in zit. De vader van de duivinnen is de 17-1718619, hier is nauwelijks mee gevlogen omdat rond die tijd met meer duivinnen en minder doffers werd gevlogen op hok Vultink. Beide ouders hebben een zeer hoog “Heremans” gehalte, dit zowel rechtstreeks als via Jan Harder – Klazienaveen.
Als u de afstamming bekijkt zult U wel denken, dat komt me bekent voor, en dat klopt helemaal. Want deze duivin is ook een volle zus van de 2 winnaressen van vorige week, dus precies de zelfde afstamming.
De winnares werd gespeeld op een jong van een dag of drie, waarschijnlijk voor haar een prima stand. Deze zelfde duivin werd in 2022 duifkampioen op de natour in de vereniging, CC6 en Kring Zuid. Ze bewaart schijnbaar het beste tot het eind van het seizoen.
Dit was de laatste vlucht voor dit jaar, hopelijk tot in 2024.
Hans Vultink, Eibergen
De vierde en alweer de op één na laatste natour vlucht gewonnen door Hans Vultink.
Vlucht: N36 Mettet
Aantal duiven: 2410 duiven
Winnende duif: NL22-8141739
Snelheid eerste duif: 1424 mpm.
Op deze natourvlucht werden er 40 duiven ingekorfd, 26 duivinnen en 14 jonge, meest late jonge duiven. De duivinnen zaten op kleine jonge, en enkele op eieren.
Hans verwachtte de duiven zo rond de klok van 12 uur of iets daarvoor. Echter, om 11.48 uur vlogen er al vlak na elkaar 2 duiven die geen tijd verspeelden. Het bleken een laat jong en een jaarling duivin te zijn, het jong ( een kras) was eigenlijk de eerste, maar de blauwe duivin had net iets meer haast naar haar jong en won zo de eerste prijs. Op de derde duif moest 5 minuten worden gewacht maar daarna volgden ze elkaar snel op, er werden 26 prijzen in de CC6 gewonnen van de 40 ingezette duiven. Prima dus.
Achteraf bleken deze 2 duivinnen niet alleen in de CC6 maar ook in “Zuid” en in de Afdeling 9 ( tegen 12148 duiven ) de eerste prijs te winnen.
Het meest bijzondere komt dan nog, beide duivinnen zijn volle zussen van elkaar alleen een jaar leeftijdsverschil.
Hun moeder, de 19-1317318 won zelf ook 2 afdelingsconcoursen. Je zou zeggen dat het er in zit. De vader van de duivinnen is de 17-1718619, hier is nauwelijks mee gevlogen omdat rond die tijd met meer duivinnen en minder doffers werd gevlogen op hok Vultink. Beide ouders hebben een zeer hoog “Heremans” gehalte, dit zowel rechtstreeks als via Jan Harder – Klazienaveen.
Een geweldig mooi resultaat met een dubbele overwinning in Afdeling 9 zo aan het eind van het seizoen 2023, nog slechts 1 vlucht te gaan.
Falckenborg-Nijhof Beltrum
Falckenborg-Nijhof winnen de laatste jonge duivenvlucht van het seizoen vanuit Chalon en Champagne.
Vucht: F36 Chalons en champagne
Aantal duiven: 651
Winnende duif: NL2023-9130969
Snelheid eerste duif: 1290m/m
Zaterdag 9 september werden de duiven voor de laatste jonge duiven vlucht gelost in Chalon en Champagne. De duiven werden op 08.30 uur gelost met een kalme zuidoosten wind, onderweg draaide deze wind naar westelijke richtingen.
De omstandigheden waren zwaar door de hoge temperaturen, snel oplopend naar 29-30 graden. De vlucht was ingekort van Sourdun naar Chalon, omdat het hitteprotocol werd gevolgd. Om 13.18 uur viel de duivin 2023-9130969 op de klep.
Ze kwam uit de goede zuidelijke richting en was samen met een andere duif, ze viel direct op het hok terwijl de vreemde duif nog even bleef rondvliegen. Vlak daarna kwam de 2023-9130964 alleen aanvliegen op 13.19 uur en werd 2e in de CC uitslag.
De 969 werd op deze vlucht tevens 1e in de afdeling van 4159 duiven.
De 969 is gekweekt uit een doffer van het soort Hennie Goossens x Nijhof.
De moeder van de 969 is gekweekt uit de lijnen van Gebroeders Leideman x Nijhof.
De 964 komt uit een doffer van Nijhof x duivin van Gebroeders De Jager (Plateau x dochter Diamant)
De jonge duiven van de combinatie Falckenborg-Nijhof worden op de deur gespeeld. De jonge duiven trainen door het gescheiden systeem goed bij het hok. De combinatie voert een vlieg mengeling bestaande uit Versele de laga/NPO mix (Embregts-Theunis)/super energie(Garvo).
De laatste jonge duivenvlucht blijkt een lastige vlucht te zijn, door de hoge temperaturen en de twee nachten mand. Er zijn ‘s avonds dan ook nog enkele duiven afwezig op de diverse hokken.
De volgende dag komen de achterblijvers goed terug.
Hans Gelink, Eibergen
Derde natourvlucht gewonnen door Hans Gelink
Vlucht N35 Bierges
Aantal duiven: 3427 duiven
Winnende duif: NL23-9635036
Snelheid eerste duif; 1242 mpm.
Hans had op deze natourvlucht 28 duiven ingekorfd waaronder 3 vroege jongen en 2 laten. De rest waren duivinnen op nest op 14 dagen broeden, een mooie stand dus de verwachting was dat deze duivinnen als eerste zouden arriveren. Na de eerste duiven op de kortste afstanden was ongeveer berekend hoelaat je een vroege moest hebben. Ruim daarvoor echter komt om 15.46 uur langs de grote eik van de buurman als een schicht een duif, in 1 streep op de klep, snel een slok water en naar binnen, ze had haast!!
Het was echter geen oude duivin maar een jonge duivin, 23-9635036, een mooie forse kras duivin. Omdat ze een ringenracering om heeft was ze niet ingekorft op de jonge duivenvlucht maar blijven zitten voor Bierges.
En op de inkorfdag had ze ( voor het eerst) dikke verkering gekregen met een hokgenoot, stapelverliefd. Zo werd ze ingekorfd en zo won ze deze vlucht tegen 3426 andere duiven, Motivatie doet wel wat.
De hokgenoten deden het overigens ook wel aardig met 20 prijzen van de 28.
De duivin is gekweekt uit 2 duiven afkomstig van Hans Vultink, duiven uit rechtstreekse Heremansen en duiven van Jan Harder-Klazienaveen, ook Heremans
Al met al een mooie overwinning in de Achterhoek.
Zoals ik al aangaf heeft deze duivin een ringenrace ring om van Kring Zuid, een erg leuke spelvorm georganiseerd door Kring Zuid en waar enkele mensen zich druk voor maken. Ieder lid kan 4 ringen kopen voor een tientje en nog 4 voor een gast speler. De inleg wordt op 2 vluchten uitgekeerd, eerst als jonge duif op een natourvlucht en daarna als jaarling op een midfondvlucht 2 kansen dus.
Het geeft toch weer iets extra’s en er wordt regelmatig in het lokaal over gesproken, heb je de ringen voor de ringenrace al gebruikt, aan het juiste koppel?, heb je de meesten nog, komen ze al een beetje op de africhtingen, heb je ze terug van de klokvluchten en dan in de week voor de 3e natourvlucht, opletten dat je de ringenrace duiven inkorft op de natour!!
Al met al leuk om aan mee te doen, er zouden alleen nog veel meer mensen aan mee kunnen doen, het is met opzet mat de natour ( iedereen kan meedoen) dus ik zou zeggen meld jullie t.z.t. allemaal aan voor 1 of 2 setjes bij de verenigingssecretaris.
Combinatie Mulder, Markvelde
De snelste duif van Courtisols komt uit Markvelde!
Vlucht: F35 Courtisols
Aantal duiven: 1377
Winnende duif: NL23-9035604
Snelheid eerste duif: 1237 mpm
Voorafgaand van de vlucht was al bekend dat het een taaie vlucht zou worden, de snelheid zou aanzienlijk minder zijn dan de week er voor tijdens Dizy le Gros, toen tikten de eerste duiven bijna 1700 m/m aan, voor nu gingen we uit van max. 75 km/h, dat zou betekenen rond 14.45 uur een duif.
Het was uiteindelijk 14.15 uur zaterdagmiddag, Jasper was op tijd in Markvelde gearriveerd om samen met Alfons de duiven te kunnen oppassen. We zagen de eerste meldingen op compu live staan, de verwachtingen bij ons waren hoog, en de zenuwen namen toe. Uitgerekend was dat we rond 14.40 uur een duif zouden moeten hebben om mee te doen voor een kop duif in de afdeling….
& dat was het geval! Ineens viel er een duif bij ons op dak om 14.40, ze keek even om zich heen en belandde gelukkig vrij snel op de klep waardoor ze werd geconstateerd! Grote blijdschap bij ons, uiteindelijk werd ze geklokt om 14.40.57 uur en haalde een snelheid van 1237,4 m/m.
De winnares is één van onze favorieten en is gekweekt uit de volgende duiven:
Vaderskant zoon Javinky van Jan Nijboer uit Geesteren & moederskant gaat het om de Banshee lijn, van D & P Soepboer.
Een 1e v.d. CC blijft bijzonder!
De winnares, 604.
Op naar Sourdun!
Allen veel succes gewenst met de voorbereidingen.
Combinatie Heuthorst-Roes, Gendringen
Winst vanuit Tongeren voor de combinatie Heuthorst-Roes!
Vlucht: N34 Tongeren
Aantal duiven: 3728
Winnende duif: NL20-1760832V
Snelheid eerste duif: 1876 mpm
De Comb. bestaat uit Guus Heuthorst alwaar de hokken in Gendringen staan en Toon Roes eind vorig jaar verhuist naar een levensloopbestendige woning in Ulft.
De duiven zijn over gewend van Ulft naar Gendringen, het hele oude duiven seizoen trokken ze ’s morgens en ‘s avonds naar Ulft, ook tijdens de vluchten werden ze vaak gezien op het oude huis, het hok was toen al verhuist naar Aalten.
Waar men dit seizoen vaak hoorde dat er veel duiven verloren gingen, ging dat hier juist heel goed, geen enkele van deze over gewende duiven bleef weg, het lijkt erop dat ze het kompas nu op orde krijgen.
Dan naar Tongeren, de nestduivin die de overwinning voor zich opeist, komt uit twee rechtstreekse duiven van Peter Janssen uit Kleve, zij werd gelost om 08.10.00 uur en geconstateerd om 09.21.26 op een afstand van 134.056 km. met een snelheid van 1876,657 m/min.
Ze werd gespeeld op 16 dagen broeden, en speelde eerder al diverse vroege prijzen.
Deny te Vruchte, Aalten
Dubbel feest bij de familie te Vruchte!
Vlucht: F34 Dizy le Gros
Aantal duiven: 1511
Winnende duif: NL23-9107021
Snelheid eerste duif: 1698 mpm
Afgelopen weekend was het dubbel feest bij Deny te Vruchte. Zijn zilveren bruiloftsfeest met zijn vrouw Erna werd gecombineerd met een klinkende overwinning in de CC en een tweede NPO op de jonge duivenvlucht vanuit Dizy-le-Gros.
Een vlucht over 315 hemelsbrede kilometers. De duiven werden zateragmorgen om 8.10 uur in de Franse losplaats vrijgelaten, samen met nog 9.128 andere postduiven uit de Afdeling Oost-Nederland.
Het mooie weer en de zuidwesten wind beloofden een snel concours. Met meer dan 100 kilometer per uur stormden de duiven na hun vrijlating noordwaarts. Daaronder de ‘021’ van Deny te Vruchte, die om 11.15 uur terug op het hok was.
De ‘021’ verzekerde Deny te Vruchte niet alleen van de eerste plaats op in de CC, maar veel meer dan dat. In het zuidelijk deel van de Afdeling was de eerste plaats eveneens voor de ‘021’ weggelegd. Hier tegen 2.838 duiven. In de gehele Afdeling ging de supersnelle jonge duif van Deny met de tweede prijs aan de haal tegen niet minder dan 9.382 duiven.
Een mooier huwelijkscadeau is voor Deny en Erna nauwelijks denkbaar. Dus ook een dubbel proficiat!
Jan Rupert, Hengevelde
Jan Rupert wint eerste natour vlucht vanuit Kerkrade
Vlucht: N33 Mettet
Aantal duiven: 3942
Winnende duif: NL20-1143660V
Snelheid eerste duif: 1400 mpm
De eerste natour vlucht komt vanaf Kerkrade alwaar de duiven gelost werden om 8.30 uur met vermelding van een zeer goed vertrek, waarbij dan de eerste aankomsten in Hengevelde verwacht konden worden tussen 10.15 en 10.30 uur.
De voorlopig eerste meldingen zijn in Aalten met 1366m/m, gelet op deze snelheid moet er rond 10.24 geconstateerd worden in Hengevelde om er op tijd bij te zitten, het is dan ook even schrikken (komt niet zo vaak voor) als er om 10.21.03 de duif 660 zich meldt. Enkele ogenblikken later staat de duif als eerste in compuclub live gevolgd door 6 duiven van de comb. Mulder uit Markvelde.
De duif is gekweekt uit rechtstreekse Eijerkamp duiven zowel vader als moeder zijn kleinkinderen van de Euro, hieruit zijn meerdere goede duiven met diverse kopprijzen gekweekt. De duif werd gespeeld op jongen van circa 6 dagen, was de eerste vlucht van dit jaar, laatste 2 jaar niet mee gespeeld.(weduw duivin)
Combinatie Mulder, Markvelde
De twee snelste duiven van Mettet kwamen uit Markvelde!
Vlucht: F33 Mettet
Aantal duiven: 1559
Winnende duif: NL23-9035597
Snelheid eerste duif: 1650 mpm
Vrijdag 18 aug.’23 werden onze jonge duiven gelost in Mettet om 12.45 uur onder tropische omstandigheden. Vanwege het ‘Hitte protocol’, op gesteld door de NPO, worden er onder deze omstandigheden passende maatregelen getroffen om het voor de duiven toch nog dragelijk te maken. Ze krijgen maar 1 nacht mand, slechts 23 duiven per mand en de afstand werd met ca.100 kilometer ingekort tot nu ca. 250 km. Ook de lossingsdatum werd 1 dag vervroegd, dus van zaterdag nu op vrijdag. Ook dit in de veronderstelling dat het op zaterdag niet diervriendelijk, dus verantwoord, zou zijn om onze gevleugelde vrienden te lossen. Kortom prima geanticipeerd en toch een pittig maar goed verlopen concours.
Voor ons was het de laatste weken al crescendo verlopen, geen verliezen en als klap op de vuurpijl, Grootmeester van Mettet op 12 augustus in de hele Afdeling . Nationaal staan we , na 3 vluchten ook boven aan de lijst, ongelooflijk!
De hoge prijspercentages van 70 tot wel 80 % werden deze laatste Mettet niet gehaald, maar met de 1e en 2e prijs van de hele CC Achterhoek zijn we wel zeer verheugd. Met bijna 50 km. overvlucht is het onder deze omstandigheden niet bepaald een voordeel op de achterhand.
De eerste duif is echter als tweede geconstateerd. We hebben bij ons in Markvelde veel last van jagende roofvogels, op het moment van de aankomst van de duiven hing er één hoog boven het hok te zweven. De doffer 677/’23, uit BeautyHarry 75 x Dcht. Jacob van Henk Scheffel, had alleen maar oog voor de roofvogel en maakte totaal geen aanstalte naar binnen te gaan. Kort hierop komt de tweede duif aan gesneld, deze duivin 597’23, uit Kl.zoon Pirlo x Double Olympic Gold ,valt wel vlot op de aankomstantenne en daarna volgt , na 12 seconden, de 677 als nog. Gelukkig net op tijd om deze dubbele zege veilig te stellen. De overwinnaar is gekweek uit een doffer uit ‘Mauri’, Fay aus L. NPO 1/4497d., rechtstreeks gekocht bij Henk Scheffel ,haar moeder is ‘Double Olympic Gold’, aangeschaft bij Rien Weijers in Groesbeek, uit de Bonnie en Clyde-lijn van P.Janssen.
Met nog een paar vluchten te gaan, hopen we de vorm vast te kunnen houden, de mooiere vluchten , met grotere afstanden hebben duidelijk onze voorkeur. We selecteren al jaren op de duiven die op deze vluchten kop vliegen. Wind en ligging hebben hierop minder invloed, de echte goede duiven komen dan naar voren.
Jurgen Stevens, Emmerich
De snelste duif van de vlucht uit Mettet is van Jurgen Stevens!
Vlucht: J32 Mettet
Aantal duiven: 1851
Winnende duif: NL23-9126802
Snelheid eerste duif: 1650 mpm
Op de vluchtdag was er een Schuttersfeest in Emmerich met een grote parade op ons marktplein. Zelf ben ik geen schutter, ik werk al meer dan 40 jaar in een Contischicht bedrijf en mijn hobby’s zijn postduiven en voetbal. Maar al mijn drie kinderen zitten in deze schietvereniging en deden mee aan de optocht. Mijn twee zoons zijn onder andere verantwoordelijk voor de muziek en mijn dochter behoort tot een cavaleriestoet. Natuurlijk moest ik naar dit schouwspel kijken.
Daarvoor was alles voorbereid op de komst van de duiven. Toen de optocht was afgelopen, haastte ik me naar huis, waar kort daarna mijn 1e duif, de 802, landde. Hij had een snelheid van 1.650,459 m/min. Persoonlijk had ik dat niet verwacht.
Afgelopen najaar sloeg de marter toe en vernietigde bijna mijn hele vogelpopulatie. Daarom voelde Peter Janßen zich genoodzaakt om me te bellen en me een complete ronde van zijn jongen te geven. Ook de 802 komt uit deze ronde. Sindsdien staat Peter Janßen aan mijn zijde met goede raad en komt vaak op de dag van de vlucht naar mij toe om de aankomst van de duiven te bekijken.
De 1e prijs in de CC6 was voor mij een groot succes.
Combinatie: Falckenborg-Nijhof Beltrum
De jonge duivenvlucht vanuit Bierges wordt gewonnen door Falckenborg-Nijhof
Vlucht: J31 Bierges
Aantal duiven: 1879
Winnende duif: 2023-9131008
Snelheid: 1474 meter/minuut
Zaterdagmorgen 5 augustus worden de jonge duiven al om 07.15 uur gelost in Bierges. De weersomstandigheden waren goed, er waaide een zwakke zuidenwind met mooie opklaringen.
Om 09.31 uur werd de 008 geconstateerd, hij kwam alleen aanvliegen, uit het westen. Hij werd hiermee de snelste duif van de CC 6 op deze vlucht. De 008 is dus een doffer en zit al een week te broeden samen met zijn duivin.
De 008 komt van vaderskant uit Eyerkamp/Doldersum duiven. Uit deze koppeling komen ook de 955/956. De 956 was in 2020 2e NPO Jong De Allerbeste van Nederland. De moeder van de 008 is de 529 en komt van B. Bomers uit Eibergen en komt uit de Kringwinnaar ( Katharos x Nijhof) en een duif van F. Nijhof. De 529 vloog vorig jaar als jong een 2e in de afdeling van 9569 duiven op Dizy Le Gros.
De jonge duiven zitten nu dus nog bij elkaar, maar zullen de komende weken op de deur worden gespeeld. De jongen trainen goed aan huis en worden 1x per week weggebracht op 30 km van het hok voor een trainingsvlucht.
Bennie Jansen, Varsselder
Freiburg gewonnen door Bennie Jansen uit Varsselder
Vlucht: E61 Freiburg
Aantal duiven: 137
Winnende duif: NL17-1030863
Snelheid eerste duif: 1339 mpm
Afgelopen zaterdag werd München vanwege de regen verplaatst naar Freiburg. Voor de duiven nog een vlucht van 445 km voor Varsselder
Volgens de eerste meldingen in Nederland zou ik omstreeks 13.50 moeten draaien om vroeg te zitten. Met één mee is de kans niet zo groot maar ze was bij het inkorven geweldig in orde, ik had er hoop op. Net voor 14.00 uur ben ik ervoor gaan zitten en meteen was de NL17-1030863 er al. Het was meteen duidelijk dat het wel een hele vroege moest zijn want landelijk waren er pas een paar meldingen. Eventjes stond ze zelfs eerste in Sector 3 op Compuclub live. De 863 is een hele goede duivin. Ze won in 2022 van Fontenay de 4e prijs (143 duiven), van Neves de 2e prijs (90 duiven), ik zat toen 1, 2, 3 en 8 met 4 duiven mee en was Grootmeester van Afdeling 9 met een mooie reportage in het spoor. Ze speelde op Vierzon 5e (99 duiven) en Isoudun 17e (54 duiven) in de vereniging. Ook in 2023 vloog ze weer geregeld prijs (Semaises 2x, 29e en 6e) maar helaas kwam ze gewond terug van Chateauroux maar vloog nog wel de 17e prijs. Ze knapte goed op en voor München zat ze weer op eitjes. Als voorbereiding heb ik haar geregeld met mijn broer (ook één mee en 4e in de vereniging) ongeveer 20km weg gebracht in diverse richtingen, hierdoor kwam ze goed in conditie met als gevolg dit mooie resultaat. De 863 is gekweekt uit 2 duiven van plaatsgenoot Willie Zweers. Ik heb de afgelopen jaren diverse keren een vroege duif gedraaid, in 2017 behaalde ik met de NL17-1030883 de 1e prijs in Kring 3 van Heusden Zolder (Natour) en in 2022 vloog ik een 1e prijs van afdeling 9 op Bierges met de NL22-8255476. Een hele vroege duif zien komen is enorm kicken. Duivensport is en blijft een prachtige hobby.
Hans Gelink, Eibergen
De jonge duiven vlucht vanaf Tienen gewonnen door Hans Gelink
Vlucht: J30 Tienen
Aantal duiven: 2249
Winnende duif: NL23-9017418
Snelheid eerste duif: 1679 mpm.
Mijn 2e CC overwinning al dit jaar en nog wel met de jonge duiven, niet echt een specialiteit van mij. Hoe is het mogelijk
Deze vlucht was ik ruim op tijd thuis om de duiven te kunnen opwachten. De weersverwachting de dagen voor deze vlucht was ronduit slecht voor deze zaterdag. Gelukkig viel dit deze keer erg mee. Wel vrij veel bewolking maar ook zuidwesten wind. Er zouden vast hoge snelheden behaald kunnen worden.
Alles was gereed om de jonge duiven te kunnen opwachten. Naar aanleiding van de eerste meldingen in “Zuid” op de kortste afstanden zouden ze rond 10.20 uur in Eibergen moeten kunnen vallen. Maar dat kun je jezelf dan wel wijsmaken maar dan moet het ook nog maar gebeuren en dan het liefst ook nog bij jezelf. De tijd verstrijkt maar dan ineens 2 jonge duiven tegelijk over het dak van het huis en direct op het hok, meteen valt er nog een derde bij. Ze komen dan alle drie al van de noordkant, eigenlijk dus al iets te ver geweest maar dat zal vast niet ver zijn geweest gezien de geklokte tijd.
Alle drie jongen lopen vrij snel binnen en zitten binnen 14 seconden van elkaar in de klok.
De snelste binnenloper, de ‘418 is een jonge duif uit 1 van mijn beste vliegduivinnen, de 20-1760474, vloog al zeker 4 keer bij de eerste 10 in de CC. Ook broers en zussen hiervan doen het goed. Het zusje van de ‘418, de ‘419 was overigens de 10e duif in de vereniging. De 20-1760474 komt uit een zoon van “Katharos”van Bart en Twan Bomers met een duivin van Fons Nijhof, de moeder komt uit een duivin van Hans Vultink, veelal Heremans via Jan Harder – Klazienaveen en rechtstreekse Heremansen
De vader van de ‘418 is een jaarlingdoffer die als jong drie maal bij de eerste 10 vloog in de vereniging maar toen gewond was aan zijn oog en niet meer is gespeeld. Waarschijnlijk door een klap op het oog tijdens de training bij huis. Na ruim een half jaar was hij eindelijk genezen. We gaan hem maar eens proberen op de natour. Zijn afstamming is voor een kwart Schaerlaeckens via Gé van de Kemp met verder veel Heremans.
Op 1 na alle jonge duiven terug, dat is tegenwoordig haast het voornaamste.
Op naar de volgende vlucht.
Johnny Hartjes, Ulft
Johnny Hartjes uit Ulft wint marathon vlucht vanuit Cahors!
Vlucht: A27 Cahors
Aantal duiven: 234 duiven
Winnende duif: NL19-1442107V
Snelheid eerste duif: 955 mpm
Op een hete zaterdag!
Johnny vertelt:
Toen de duif op de klep viel, dacht ik eerst aan mijn 1ste getekende van Barcelona, ze lijken namelijk precies op elkaar, omdat ik deze niet had verwacht.
De winnaar van Cahors namelijk geen makkelijke duivin. Als ik deze duivin wil inkorven, is ze al weg van het nest en gaat onder de schappen in de uiterste hoek zitten, waar ik dus net niet bij kan. Voor ik haar in de mand heb ben ik kruisdol en stikkend benauwd. Echter fris thuis komen kan zij wel, deze keer met succes. Als er dan even later mijn 1ste getekende van Barcelona op de klep valt, kan ik U van een ervaring vertellen over koude rillingen met kippenvel, en dat met een temperatuur van 34 graden.
De duif is van vaders kant gekweekt uit het soort van Cor de Heijde en Orion Mirna van Jellema. Aan Moederskant komt ze uit uit B. Jansen en Co uit Bavel
Zaterdag was voor mij een mooie dag, met de belevenis van een prachtige duivensport ondanks het gloeiend hete weer.
En geloof mij, een duif met ervaring kan meer dan wij denken.
Eric Prinsen, Winterswijk
De eerste twee van Issoudun voor Eric Prinsen!
Vlucht: E29 Issoudun
Aantal duiven: 371 duiven
Winnende duif: NL21-1716445
Snelheid eerste duif: 1532 mpm
Afgelopen weekend gingen 371 duiven van CC6 naar Issoudun. Op zaterdagochtend 7.15 werden de duiven gelost en konden zij aan hun terugreis beginnen.
De eerste duif die zijn hok terugvond was de NL21-1716445 van Eric Prinsen uit Winterswijk. De 445 had een mooi gat geslagen naar zijn concurrentie, want nummer twee land ruim 8 minuten later ook op het hok van Eric. Een knappe prestatie van beide duiven.
De winnende doffer wordt samen met zijn hokgenoten op weduwschap gespeeld. Van vaders kant stamt hij af van de, in Winterswijk welkbekende, 06-lijn. Moeders kant komt uit de lijnen van “Kringwinnaar-Zuid”.
Sander Gemmink, Varsseveld
Sander Gemmink pakt de 2e NPO tegen 6253 duiven!
Vlucht: M28 Dizy le Gros
Aantal duiven: 1124 duiven
Winnende duif: NL22-8685178 V
Snelheid eerste duif: 1863 mpm
Het was een zaterdag om niet snel te vergeten met een 2e NPO tegen 6253 duiven!
Vroeger zei mijn opa al; “een vroege duif valt als een dief in de nacht”. En precies zo was het ook deze keer! Zaterdagochtend 15 juli was ik al op tijd opgestaan om een kameraad te helpen met pannenhangen. Uiteraard wel met hem afgesproken dat ik een uurtje naar huis zou gaan als de duiven konden vallen. Dit was goed te combineren, want de reistijd van klus adres naar huis was nog geen 5 minuten.
Rond half 10 gingen we aan de koffie en keek ik nog snel even op Compuclub live, maar zag nog geen aankomsten staan. Echter van rustig zitten was ook geen sprake meer, dus maar snel naar huis gereden. Zit ik in de auto hoor ik een ping op mijn mobiel, en zie tot mijn schrik de aankomst in de Unikon pager app staan 09:37.24 / NL-22-8685178. Snel naar huis gebeld om Laury (vriendin) te vertellen dat ik al een duif had en onderweg naar huis was. Toen zegt ze; dat kan helemaal niet want ik heb nog geen duif gezien en zit heerlijk buiten te ontbijten!
Eenmaal thuis aangekomen het hok in gerend, en ja hoor daar zat ze al parmantig in haar schap te koeren. Ik stond te trillen op mijn benen, maar wat was ik opgelucht en trots! We hebben er maar gelijk een gebakje opgegeten en samen om gelachen.
Kijk ik naar haar afkomst, dan kan ik vertellen dat haar moeder de 17-512 in 2021 nog 9e duifkampioen Vitesse was in Afdeling Zuid. Eén van mijn beste duivinnen van de laatste jaren met meerdere 1e prijzen op verengingsniveau, maar helaas verspeeld op de eerste wedvlucht van dit jaar.
Als jonge duif vloog ze 5 prijzen waarvan 5 keer als eerste op mijn hok. Dit jaar was ze al mijn eerste op M22 en M24. Met nu als klap op de vuurpijl een CC overwinning op M28 Dizy le Gros. Het frappante is dat ze de week ervóór nog op zondagochtend rond 8 uur thuis kwam. Gelukkig waren de duiven op dat moment nog niet gescheiden, dus mocht ze nog even fijn naar haar doffer. Echter nooit getwijfeld om haar in te korven, want donderdagavond met tonen en inkorven was ze kogelrond en voelde gewoon klam aan. Mijn keuze pakte goed uit en daar ben ik maar wat blij mee.
Zoals ik het verhaal begon sluit ik ook af; het was een dag om niet snel te vergeten!
Combinatie: Falckenborg-Nijhof Beltrum
De Grand Prix vlucht uit Chalon en Champagne wordt gewonnen door Falckenborg-Nijhof
Vlucht: M26 Chalons en Champagne
Aantal duiven: 1368
Winnende duif: 21-1704780
Snelheid eerste duif: 1545 mpm
Falckenborg-Nijhof pakken de overwinning op de Grand Prix midfondvlucht in de CC Achterhoek met een 2 jarige duivin.
Zondagmorgen 11 juni om 08.45 uur werden de duiven in het Franse Chalon en Champagne gelost. De weersomstandigheden waren goed, er waaide een matige westenwind met flinke opklaringen. Om 12.50 uur werd de 780 geconstateerd, ze kwam alleen aanvliegen, pal uit het oosten. Zij wordt op deze vlucht de snelste duif van de CC Achterhoek, tevens was ze de 2e duif van afdeling 9/10/11 samen. De 780 is een Leideman/Nijhof duif met bekende namen als Vande Bulck/Goed Grijs en Justify in de stamboom. De 780 is niet aan haar eerste kunststukje bezig, vorig jaar won ze als jaarling een afdelingsvlucht vanuit Quievrain.
De duiven worden op totaal weduwschap gespeeld. De duivinnen worden wekelijks gespeeld, met een aantal van de beste doffers.
Hans Gelink, Eibergen
Hans Gelink pakt de overwinning op Marche
Vlucht: V25 Marche
Aantal duiven: 1952
Winnende duif NL20-1154219
Snelheid eerste duif: 1565 mpm.
Zaterdagmorgen 24 juni werden de duiven van onze afdeling gelost in het Zuid-Belgische Marche om 08.00 uur met een zwakke noordwesten wind. Na de verzorging van de duiven bij Hans Vultink en alles gereedmaken voor de aankomst van de duiven daar, snel naar huis want de verwachting was dat er redelijk hoge snelheden weden gehaald. Onder weg naar huis hoorde ik op de mobiel al de eerste meldingen binnenkomen op de groepsapp van de kring.
Mijn hok wordt s-morgens al helemaal klaar gemaakt, kleppen open en de klok aangesloten. Thuis aangekomen snel op de klok gekeken, “gelukkig“ nog niets, je wil de eerste toch zien vallen.
Ik zit misschien een minuutje op mijn vaste plek, zie twee duiven overgaan naar rechts, kijk op hok, duif al op de klep. Nog niet zien komen dus!!! Typisch geval van als je rechts kijkt, zie je links niks.
Snel kijken of ze geconstateerd was en haar bij haar doffer gelaten.
Ik vlieg met 2 hokken op de snelheidsvluchten, 1 hok waarvan alleen de duivinnen worden gespeeld en van het andere worden ook bijna alle duivinnen gespeeld en ruim de helft van de doffers
De winnares heeft een partner waar niet mee gevlogen wordt. Ik heb voor 85% blauwbanders maar de ‘219 is een vetkras. Ze werd gekweekt uit een doffer waarvan de ouders van Hans Vultink komen (Vader is Abeele x v. Dijck, moeder kwam rechtstreeks van Fons Nijhof ) De moeder van de ‘219 is een dochter van “Katharos”, dit is de stamvader van het “Hok Bomers” Bart en Twan dus en dit is een 100% Heremans uit de hokken van de familie Eijerkamp en gekoppeld aan een opnieuw een duivin van Fons Nijhof.
De ‘219 is een vrij goede vliegduivin alleen nogal wisselvallig.
Ik heb van haar nog een enkel jong, ze legt namelijk helemaal niet, zusters van haar doen het ook goed bij mij.
Al met al een prima dag met een mooie overwinning in de CC6
Jurgen Stevens, Emmerich
Jurgen Stevens wint dagfondvlucht Chateauroux!
Vucht: E25 Chateauroux
Aantal duiven: 394
Winnende duif: NL21-1687351V
Snelheid eerste duif: 1195 mpm
De duivin welke de eerste prijs vloog stamt af van Leo Helgers uit Aachen en een duivin van Florian Grundmeier uit het Westerwald. Ze vloog dit jaar al 9 prijzen.
Vorig jaar viel deze duivin ook al in positieve zin op nadat ze een tweede plaats vanuit Dizy Le Gros had gevlogen in de afdeling tegen 19.629 duiven.
De duivin zit op totaal weduwschap samen met haar hokgenoten. De duivinnen zitten dag en nacht in de volière.
Twan Bomers, Eibergen
Twan Bomers wint 4e Midfondvlucht vanaf Dizy le Gros!
Vucht: M24 Dizy le Gros
Aantal duiven: 1484
Winnende duif: NL20-1760535V
Snelheid eerste duif: 1328 mpm
Het seizoen wordt dit jaar gekenmerkt door hoge temperaturen en tegenwind.
Het afdelingsbestuur had daarom besloten de vlucht in te korten met ongeveer 100 km, dit was voor menig liefhebber en duif een verademing die we wel konden gebruiken na al deze toch wel zware vluchten.
Om 7 uur klonk het startschot voor de duiven van cc achterhoek en om 11.10 viel de 535 ( soort Fons Nijhof x H Hengeveld ) op de klep snel gevolgd door 2 halfzusjes. Gek genoeg kwam de duivin met deze oostelijke wind uit het oosten en zal ze zich waarschijnlijk al vroeg afgezet hebben van de massa.
Deze duivin die voorgaande jaren ook al menig kopprijzen won, vliegt dit jaar voor de 3e keer op schavotje( vorige week nog 2e ).
Het bijzondere aan deze vlucht was dat de eerste 3 duiven op het hok Bomers alle 3 dezelfde vader hebben en dat deze doffer via H Hengeveld verkregen is en vorig jaar verkocht is aan een liefhebber uit Belgie.
Bennie Pelle, Hengevelde
Bennie Pelle is concurrentie te snel af en wint St. Vincent!
Vucht: A24 St. Vincent
Aantal duiven: 165
Winnende duif: NL19-1307555
Snelheid eerste duif: 1004 mpm
Op vrijdag 16 juni werden de duiven in St. Vincent om 11.00uur gelost.
Dit vanwege de temperatuur in Frankrijk, ong. 30 graden, en de sterke wind tussen voornamelijk noordwest en noordoost. Dan weet je dat het een vlucht gaat worden zoals ook vaak de laatste weken, waar de duiven moeten werken en de sterksten voorop komen.
Zaterdagmorgen dan maar wachten tot de meldingen komen,
en de eerste melding kwam, zoals verwacht, uit Zuid-Nederland om 8.15uur.
Hier moesten we wachten tot 10 voor 12, voordat onze duivin zich meldde.
Deze duivin, 2019-1307555, won vorig jaar op 9 juli de eerste in de CC van Cahors en tevens prijs op Limoges en Bergerac. Daardoor werd ze vorig jaar duifkampioen marathon in de CC.
We hadden 3 duiven mee, en ’s avonds om half zes was nummer twee terug, de derde kwam de volgende morgen. Dit was de moeder van de winnares. Deze moeder hebben we van de Comb. Meijer en Zn. Uit Hengelo.
Vaders kant van de winnares heeft o.a. nog Jellemabloed , dit via Hennie Otten uit Enter.
Hoe we hier de duiven houden en verzorgen kunt u lezen in het verslag van Cahors 2022.
Op de foto ziet u de winnares met haar jong, en de doffer die ’s avonds weer thuis was.
Joop Everts, Gaanderen
Joop Everts pakt mooie overwinning op Marche!
Vucht: V23 Marche
Aantal duiven: 1945
Winnende duif: NL20-1295668
Snelheid eerste duif: 1259 mpm
Zaterdag werden de duiven om 7 uur gelost vanuit Marche met een oostenwind.
Er kwam een koppel van ongeveer tien duiven overvliegen. En tot mijn verbazing viel er één uit op mijn hok om 9.40.14. Een vroege. Dit was de doffer die vorig jaar ook al minstens tien prijzen had gevlogen
De 20-1295668 is een doffer afkomstig van Verheyen en Zn en de combinatie Falckenborg-Nijhof.
De duiven van Joop Everts zitten op weduwschap. Met in totaal 15 weduwnaars. Joop vliegt alleen snelheid.
Rudi Theling, Vreden
Rudi Theling wint Sermaises!
Vucht: E23 Sermaises
Aantal duiven: 416
Winnende duif: NL21-1715910v
Snelheid eerste duif: 1062 mpm
Rudi zijn duivenvriend Ludwig vertelde ons het volgende:
“Am 10 Klein 6 2023 ab Sermaises 1 Preis CC Achterhook mit NL 21 1715910 V bei Rudi Theling Winterswijk (Rhede).
Sie wird in 2022 2e Duifkampion Dachfond und ihr Vater 2021 1e Duifkampion Dachfond
Opa 06342 18 172 sehr guter Flieger und zucht Vogel” aldus de trotse Ludwig.
Hij voegde er nog aan toe, dat deze duif het hele seizoen prijs had, en dat is dan over 9 vluchten!
Top prestatie dus!
Eric Prinsen, Winterswijk
Eric Prinsen het snelst vanuit Nanteuil!
Vucht: M22 Nanteuil
Aantal duiven: 1752
Winnende duif: NL22-8270565
Snelheid eerste duif: 1129 mpm
Afgelopen weekend maakten 1752 duiven van CC de Achterhoek de reis naar het Franse Nanteuil. Om 7.30 werden de duiven gelost met een noorden wind. Dit betekende net zoals de afgelopen weken wederom een zware kluif voor onze duiven.
De duif die dit weekend het snelst zijn hok terug vond, was een doffer van Eric Prinsen uit Winterswijk. Met bijna 3 minuten voorsprong wist de 22-8270565 zijn concurrentie te verslaan. Deze doffer heeft al driemaal een eerste in de vereniging gevlogen en een eerste in de CC.
De 22-8270565 is gekweekt door Wim Mielekamp uit het soort Van den Bulck x Harrican 51. De duiven van Eric worden op weduwschap gespeeld.
Yvonne Dekkers, Lichtenvoorde
Yvonne Dekkers wint eerste dagfond vlucht van 2023!
Vucht: E21 Sermaises
Aantal duiven: 763
Winnende duif: NL19-1448183
Snelheid eerste duif: 1145 mpm
Even voorstellen.
Mijn naam is Yvonne Dekkers. Ik ben sinds 2015 getrouwd met Robert Lansink, een echte duivenmelker. Iedere zaterdag was het duiven oppassen met 3 generaties duivenmelkers. Jan Lansink, 95 jaar, Robert en zoon Merijn Lansink.
Voordat ik Robert leerde kennen was ik totaal niet op de hoogte van de duivensport. Ik zag eerlijk gezegd niet eens het verschil tussen een postduif en een houtduif. Robert is destijds overgestapt naar de zware fond. Dat vond zijn vader jammer. Hij zag liever programma duiven.
Langzaam maar zeker leerde ik veel over duiven en door de interesse en het plezier aan de duivensport heb ik nu een eigen duivenhok met programma duiven. Veel advies krijg ik van Robert die nu nog steeds veel aandacht aan mijn duiven geeft. Iedere zaterdag zitten wij onder het genot van een hapje en een drankje vol verwachting naar de lucht te staren in de hoop om ook eens mee te doen om de prijzen.
Afgelopen zaterdag, 27 mei, dus ook. Ik had op 2 vluchten duiven mee. De antennes aangesloten, waterbakje met elektrolyten op de klep gezet en het grote wachten kon beginnen. Ik had 14 duiven mee naar Charleville en 3 duivinnen naar Sermaises. Er waren al een aantal duiven terug van Charleville toen er ineens een blauwband op de klep viel. WAT, NEE TOCH? Het zal toch niet? Ja hoor, de eerste duif van Sermaises was thuis om 14.59.51.
De vreugde was groot. Er was nog niets gemeld. Heel erg mooi dat Jan Lansink dit met zijn 95 jaar nog meemaakt dat ik met programma duiven op de eerste plaats stond en daar ook ben blijven staan.
De duivin 19-1448183 is gekweekt door Bart Brockotter met een duivin van Vincent de Harder en een doffer van Frans Timmermans.
Hopelijk blijft het niet bij deze enekeer, ik heb de smaak te pakken. Ik kan wel wennen aan alle felicitaties, appjes en belletjes.
Ik wens iedereen nog een heel mooi duivenseizoen.
Falckenborg-Nijhof, Beltrum
Falckenborg-Nijhof bezetten het hele podium vanaf Dizy Le Gros met de eerste 3 duiven in CC Achterhoek
Vucht: M19 Dizy Le Gros
Aantal duiven: 3125
Winnende duif: NL22-8262306
Snelheid eerste duif: 1200 mpm
Zaterdag 13 mei werden de duiven voor de eerste midfond vlucht gelost in Dizy Le Gros.
De duiven werden op 08.30 uur gelost met een noordoosten wind.
Om 13.02 uur vielen 2 jaarling duivinnen op de klep.
De 2022-8262306 was de eerste en de 2022-4071093 werd tweede, slechts 1 seconde later.
De 306 is gekweekt uit een doffer 21-774 van het soort Nijhof x Gebroeders Leideman.
De moeder is de 21-443 zij is gekweekt uit de lijnen Eyerkamp x Gebroeders Leideman x Nijhof, de 21-443 vloog als jonge duif een 3e NPO vanuit Dizy Le Gros
De 093 komt rechtstreeks van het hok Gert Rottman.
Zij komt uit een zoon van het Algarve koppel, de moeder komt uit lijnen van Arie Dijkstra en A. Ruitenberg.
De 073 was als jonge duif 2e afd. 9 vanuit Biergies tegen 11941 duiven, ook met een noordoosten wind.
De duiven van de combinatie Falckenborg-Nijhof zitten op totaal weduwschap.
De combinatie voert een vlieg mengeling bestaande uit Versele de laga/NPO mix (Embregts-Theunis)/super energie(Garvo)/All in one(Beyer). Medisch volgen zij het systeem van Tony van Oranje
De duivinnen trainen 2 keer per dag, de doffers 1 keer per dag.
De eerste midfond vlucht blijkt elk jaar weer een lastige vlucht te zijn. De duiven hebben 2 nachten mand en met de matige noord-oosten wind en de gestegen temperaturen stond de vlucht dan ook relatief lang open.
Gerrie Heinen, Aalten
Knappe overwinning van Gerrie Heinen op vitesse vlucht vanuit Marche en Famenne!
Vlucht: V18 Marche en Famenne
Aantal duiven: 3634
Winnende duif: NL20-1264219
Snelheid eerste duif: 1519 mpm
Zoals wel vaker gebeurt met vroege duiven, verraste de 20-1264219 Gerrie en zijn zoon Marcel compleet. Samen stonden ze te wachten en zagen een groepje van 5 duiven overgaan. Terwijl deze duiven nagekeken werden, hoorden Gerrie en Marcel een geluid achter hun van een duif.
De 20-1264219 is een duif afkomstig van Ariejan van Olderen uit Bemmel. Hij is gekweekt uit een doffer van Gerry Abt uit Belgie en een duivin van G&S Verkerk.
De duiven van Gerrie worden gespeeld op klassiek weduschap met in totaal 14 weduwenaars. De overige 6 duiven zijn invliegduiven voor de fond. Sinds dit jaar heeft de 20-1264219 een nieuwe duivin, wat mogelijk voor wat extra motivatie zorgt. Het heeft in ieder geval geresulteerd in een geweldig resultaat.
De duiven van Gerrie worden gevoerd met de mengelingen van Matador. Hij voegt zo min mogelijk supplementen en medicatie toe. Als het wel nodig is, wordt er het liefst behandeld met natuurlijke producten.
Henri Rutgers, Dinxperlo
Tweede vitesse vlucht van 2023 gewonnen door Henri Rutgers!
Vlucht: V17 Tienen
Aantal duiven: 3624
Winnende duif: NL22-2249162
Snelheid eerste duif: 1349 mpm
Afgelopen stond een wedvlucht vanuit Burdinne op het programma. Door omstandigheden op de losplaats en het slechte weer op zaterdag in Belgie, werd de vlucht uitgesteld naar zondag en zijn de duiven naar Tienen gebracht.
De duiven werden op zondagmorgen om 09.00 uur gelost met een oosten wind. De duif die dit weekend de rest van de CC wist af te troeven, kwam van Henri Rutgers uit Dinxperlo. De 22-2249162 kwam met hoge snelheid uit de goede richting vallen en wist om 10.57.12 af te tikken op zijn hok.
De jonge doffer liet vorig jaar ook al zien dat hij uit het juiste hout gesneden was. Zo heeft hij als jong al een 2e gevlogen tegen 946 duiven. Een doffer om in de gaten te houden!
De duiven worden bij Henri op totaal weduwschap gespeeld. Henri denkt dat de doffer mogelijk extra gemotiveerd was omdat zijn duivin was achtergebleven van Weert en hij met een nieuwe duivin is gekoppeld afgelopen week.
Han Schuurman, Aalten
Han Schuurman opent seizoen met 1e prijs in de CC Achterhoek!
Vlucht: V16 Heusden-Zolder
Aantal duiven: 3396
Winnende duif: NL20-1256634
Snelheid eerste duif: 1557 mpm
De eerste klap is een daalder waard. Een veel gebruikt spreekwoord. De daalder bestaat niet meer, maar “de eerste klap” wel en die werd zaterdag stevig uitgedeeld.
Op het programma voor Zuid stond Kerkrade, maar al de eerste vlucht werd de losplaats gewijzigd in Heusden-Zolder. Dit om zogeheten splijtleden niet al gelijk bij de eerste vlucht buiten spel te zetten.
Het zou ‘s-morgens wat nevelig zijn en ‘s-middags gaan regenen en dus werden de duiven niet al te vroeg gelost, maar toch mooi op tijd om voor de buien thuis te zijn. Om 9:45 uur kregen onze gevleugelde vrienden de vrijheid in Heusden-Zolder. In totaal bijna 3.400 duiven.
Het weer was inderdaad een paar uur prima en dus kwamen de duiven goed af. Het concours stond bij de meeste verenigingen nog geen half uur open en toen waren de prijzen verdeeld.
Winnaar in onze gloednieuwe C.C. Achterhoek werd Han Schuurman met een 3-jarige duivin. De ‘635’ meldde zich om 11:10 uur op de klep bij Han aan de Julianastraat in Aalten. Ze was een ‘keivroege’, want uiteindelijk bleek de ‘635’ de concurrentie van 3.395 soortgenoten achter zich te laten. Een knappe prestatie van Han en zijn ‘635’.
Het duivenonderkomen van Han is voornamelijk bevolkt met duiven van twee sterk spelende hokken: Wilfried van Montfoort uit Langeraar en Cees en Maurice Everling uit Gouda. Eerstgenoemde moest na 60 jaar duivensport als gevolg van corona helaas met de sport stoppen, maar leeft nog steeds intens mee. Ook met deze mooie overwinning van Han Schuurman.