* Vluchtuitslagen 2021 *

Zaterdag 1 mei 2021: Quievrain.

Arnold Paalman geeft masterclass weg op Quievrain.

Even voorstellen. Mijn naam is ‘Mazati Haas’,  ik bevind me op dit moment in het Belgische Quievrain.  De klok slaat op 9.59 uur en aan alles om mij heen kan ik merken dat mijn mand zodadelijk open wordt gegooid, en ik mijn vlucht huiswaarts kan gaan maken.

Naast mij zie ik een aantal mede mand genoten die nog fijn ontspannend op het karton liggen. De één met een open vleugel, de ander met de ogen half gesloten.

Maar ik niet, ik verplaats mij van achter in de mand naar de opening zodat ik mij, bij het opengaan van de mand, direct voor in het peloton kan vestigen en wie weet nog eens een poging kan gaan doen om er fijn alleen tussen uit de knijpen om zo snel mogelijk weer thuis komen. Ik ga er vandaag alles aan doen om snel bij het baasje te zijn zodat de eerste pinda’s voor mij zijn. Je weet tenslotte hoe het spreekwoord luidt: “De vroegste vogels vangen de dikste wormen”

“..2…1… LOS!”    En ja hoor ik wist het wel, daar open ik mijn vleugels en vlieg ik als 1e de mand uit, ik had een superstart. Wanneer ik hoog aan de hemel mijn ereronde vlieg zie ik onder mij dat de rest van de duiven moeite nog besparen hun weg banen door alle veren heen om ongeschonden het luchtrijk op te kunnen zoeken.

Het is nu iets over 1 gok ik, en ik vlieg al lange tijd alleen richting huis, maar daar in de verte zie ik mijn hok staan, wat fijn! Ik ben weer thuis…

Daar staat in de tuin in Hengevelde dan ook Arnold Paalman, een jeugdige liefhebber met zijn 31 jaar jong die zo enorm zenuwachtig is, dat zijn vriendin Nienke en zijn schoonvader er tegelijkertijd ook weer zenuwachtig van worden.

De aanloop was wat onzeker, vorige week zaterdagavond mistte Arnold nog 7 duiven, waaronder de eerste 2 duiven van de eerste vlucht. Vandaag waren deze dan gelukkig allemaal wel bijtijds thuis en hadden er zelfs enkele gewoon prima prijs. De duiven voelden bij inkorven wel prima aan, maar dat is nog nooit een garantie voor een goed resultaat geweest.

Toen Arnolds 1e getekende om 13.07 zonder tijd te verspillen aan kwam zetten, was het dan ook blijdschap alom. Zijn 2e duif was zijn 2e getekende (stond ook 1e in de Vitesse duifcompetitie van kring Zuid). We kunnen gerust zeggen dat op moment van schrijven Arnold er op het aangewezen kampioenschap van de CC geen doekjes omwikkeld en de te kloppen man is!

De winnares is een duivin van Arnolds goede vriend Marco Zandvoort die ingespeeld is op de taartvluchten in 2019.

Ze speelde vorig jaar o.a. een 1e en 10e in de afdeling. De eerste vluchten dit jaar was ze al goed op tijd en stond ze bij de eerste 10 duifkampioenen in de CC na 2 vluchten. Ze is een kleindochter van het Haasje met 2x 1e tegen 12.000 duiven.

De duiven trainen bij Arnold momenteel nog 1x per dag en daar komt bij de koude omstandigheden nog geen verandering in.

Arnold nogmaals van harte gefeliciteerd met plek 1 t/m 5 in de CC!

 

 

Zaterdag  24 april 2021:  Burdinne.

Hans Vultink pakt 2e vitessevlucht van seizoen 2021.

Een week vliegt voorbij, we zijn alweer toe aan de 2e vitesse vlucht, ditmaal vanaf het Belgische Burdinne.

De duiven zijn op deze nog frisse morgen gelost om 10.00 uur met een kalme NO wind. Hans Vultink heeft zich ruim op tijd geïnstalleerd in zijn serre. De verwachting is dat de eerste duiven iets na half één hun hok zullen bereiken.

Hans is niet helemaal gerust op een goed resultaat, bij de laatste training van de vliegduivinnen was er weer eens een roofvogel in het koppel gekomen. Pas na een half uur kwamen de eerste duivinnen alleen of met een paar hokgenoten terug, dit duurde tot ver in de avond tot dat er nog 1 duivin weg was.

Later op de avond werd Hans gebeld door iemand uit Groenlo dat hij een duif gevonden had op de weg, het bleek de laatste duivin van Hans te zijn, die zich had vervlogen tegen een auto. Treurig van deze mooie jaarling duivin. Maar een veel komend probleem waar we helaas allemaal mee te maken hebben.

Hans was er dan ook niet zeker van dat de duivinnen snel binnen zouden lopen.

Dan komen er uit de goede richting 2 duiven aan, de eerste valt gelukkig direct op de klep en gaat snel naar binnen, de ander blijft echter vliegen, land dan op de ren, blijft treuzelen en loopt pas na ruim 2 minuten binnen in haar afdeling. De winnende duivin, de 19-1317354 wordt geklokt op 12.34.43 uur en al snel blijkt dat ze de eerste prijs wint in Eibergen tegen 321 duiven. Toch bijzonder want ook van de eerste vlucht wint ze de eerste prijs in de vereniging, toen tegen 304 deelnemende duiven en ze behaalde de 6e plaats in CC Achterhoek tegen 2298 duiven.

’s-Avonds blijkt wanneer alle lokalen van de CC Achterhoek hun uitslagen hebben ingezonden dat ze ditmaal zelfs de overwinning behaalt van de CC Achterhoek, deze keer waren er 2490 duiven gezet door precies 100 deelnemers. Beter kun je als duif niet beginnen met 2x een 1e prijs. Een duivin die laat zien dat ze uit het juiste hout gesneden is.

De duivin is voor het overgrote deel gefokt uit Leo Heremans duiven. De ouders van deze duivin zijn afkomstig van de helaas vroeg overleden Jan Harder uit Klazienaveen. Een liefhebber waar Hans goed bevriend mee was en elk vluchtweekend contact mee had.

De duivin is een wat later gefokt jong, werd alleen op de natour in 2019 gespeeld maar kwam al wel in de vliegploeg voor 2020, kwam met de oude duiven maar langzaam op gang maar op de natour werden 5 goede prijzen gewonnen van 5 keer inkorven.

Dit jaar maakte ze het vertrouwen volledig waar door tot nu toe het nieuwe seizoen steengoed te beginnen.
Wel gaan de credits niet alleen naar Hans Vultink maar ook naar zijn hokverzorger Hans Gelink, je zou gerusts kunnen zeggen dat Hans Gelink de juiste ‘feeling’ wel in de vingers moet hebben, want goede duiven hebben is 1.  Maar de cirkel moet wel geheel compleet zijn.

Net zoals op de eerste vlucht moesten combinatie  Falckenborg-Nijhof het doen met een 2e en 3e plek.
Een uitgebreidt intervieuw van deze 2 grootmeester lonkt, alleen is de vraag : “Wanneer?”

Hans (en Hans) , gefeliciteerd met deze knappe overwinning!

Zaterdag 17 April :   Tienen

Cees van Rijs eist de eerste overwinning op van 2021!

Na een lange winterstop is het duivenseizoen toch echt van start gegaan, en hopen we allemaal op een mooie vroege duif met als beloning een rapportage op de website van onze CC-Achterhoek.

Het is  17 April en in onze CC zitten 94 deelnemers vol spanning in hun tuin.  Turend naar de lucht, want een ieder heeft het gevoel dat zijn duiven goed door de winter zijn gekomen en er momenteel nu goed opstaan.

Zo ook Cees van Rijs, een liefhebber die met zijn 85 jaar nog steeds bloedfanatiek is in de duivensport.
Ook Cees zat in de tuin te wachten op zijn 8 duiven die hij had ingekorfd in Aalten, maar Cees moest om half 1 de fiets op voor een begrafenis. Wat moet dat moet, maar het knaagt toch aan je als je je duifjes niet kunt zien terugkomen.  Het lukte hem om nog 10 minuutjes te rekken, maar om 10 over half 1 moest Cees toch echt zijn fiets uit de schuur halen om naar de begrafenis te gaan. Het zal je dan ook niet verbazen dat op het moment van het sluiten van de schuurdeur zijn vrouw zegt: “Cees er komt een duif van je aan”, waarop Cees in eerste instantie zei “Dat kan nog niet, veels te vroeg”. Dat bleek toch niet zo te zijn en de 16-1158195 stond op de klok. Cees vertelde mij dat hij blij was toen hij op weg ging naar de begrafenis, hij had er tenslotte nog mooi eentje zien vallen. Later in de club tijdens het afslaan bleek dat Cees een behoorlijk vroege duif gedraaid had. Een duif die nog wel eens kans maakte op de CC-overwinning, maar dan is het vaak nog even afwachten op de grootmeesters van de andere verenigingen.

Echter bleek het uiteindelijk allemaal goed te zitten en pakt Cees de eerste overwinning op van 2021.

De 16-1158195 is een opvanger die als jong meerdere malen bij Cees aan hok kwam, maar Cees wou haar eigenlijk helemaal niet. De duif is van origine afkomstig van Marco klein Falckenborg.  Nadat Marco de duif nog een keer heeft opgehaald en zij weer bij Cees terecht kwam is het eigendomsbewijs toch maar verwisseld van eigenaar en is ze bij Cees in de vliegploeg gekomen. Niet geheel onverdienstelijk, want ze vloog als jong 6 op 6 en als jaarling 6 op 7. Momenteel is de ‘195 vaandeldrager op het hok van Cees want ze heeft al meerdere 1e prijzen en kopprijzen weten te behalen in Aalten. Maar dit was volgens Cees toch wel zijn mooiste prestatie! Wat opvallend is is dat Falckenborg-Nijhof een 2e en een 3e speelt in de CC. Marco is dus geklopt door een duif van eigen hok.

Cees nogmaals proficiat!